Sosem gondoltam volna

Nem olyan régen elkezdtem egy teljesen új területen dolgozni mint pénzügyes kolléga. Nekünk sok mindent nem befolyásol a profil, vagyis hogy a vállalat milyen témában, milyen piacon tevékenykedik, milyen szolgáltatást nyújt vagy terméket gyárt, de most még én is meglepődtem a papírokat olvasgatva. Nálam ugyanis a kockázatértékelés szó maximum egy pénzügyi hitel vagy kölcsön vonatkozásában, esetleg egy beruházás kapcsán jelenik meg, sosem gondoltam volna – bár nem is vagyok jártas ebben a témában – hogy a munkavédelem területén ez legalább ilyen fontossággal bíró feladatkör. Köteles ugyanis a vállalat megcsinálni, jogszabályi rendelkezés szerint, de még felülvizsgálati kötelezettsége is van, amit persze ha elmulaszt bírságot von maga után egy-egy ellenőrzés alkalmával.

Hála a jó égnek ennél a cégnél egy nagyon profi csapat, az activesafety csapata dolgozik, akikkel hihetetlen könnyű és rugalmas a közös munka, és minden ilyen és ehhez hasonló fontos dologra felhívják a figyelmet és persze maximális eredménnyel el is végzik a feladatokat. Sosem volt még probléma semmilyen ellenőrzés során, sőt, valódi biztonságot teremtő munkavédelmi rendszert alakítanak ki, ami már legalább három alkalommal mentette meg a vállalatot attól, hogy komolyabb munkaügyi baleset kialakuljon.

Nem beszélve arról, hogy a gépek üzembe helyezése – bár én azt gondolnám ez egy egyszerű, maximum adminisztrációs feladatokat igénylő tevékenység – bonyolult munkavédelmi feladatait profi szinten ellátták. Én nagyon meglepődtem, hogy még ez is jogszabályi szinten van szabályozva, bár belegondolva nyilván egy új eszköz, nyilván veszélyeket tartogat, ám koránt sem gondolnám hogy komoly szabályok szerint jegyzőkönyvezett és adminisztrált feladatokkal övezve vehetik csak használatba a munkások az új gépeket. Mindig tanul az ember.